Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MOX a nitridované palivo v Rusku

Rusko se již dlouhou dobu zabývá vývojem rychlých reaktorů. S novými technologiemi reaktorů přichází logicky i nové technologie výroby paliva. Pomocí nitridovaných paliv a MOX paliv chce Rusko zajistit uzavřený palivový cyklus.

Proryv

Proryv, česky průlom, je název projektu ruské korporace pro atomovou energii Rosatom, který se zaměřuje na výrobu a testování speciálních paliv. Jde především o MOX paliva a nitridovaná paliva. Součástí projektu na výrobu a výzkum paliv je i demonstrační reaktor BREST-300.

Projekt Proryv má za úkol dosažení uzavřeného palivového cyklu a tím snížit množství radioaktivního materiálu. Výzkum je testovaný na reaktoru BN-600, kde v září roku 2014 proběhlo testování kazety TSV-4, která je projektovaná pro tento reaktor. Reaktor BN-600 je v současnosti nejvýkonnějším komerčně provozovaným sodíkovým reaktorem a jeho projekt připravila ruská konstrukční kancelář OKBM Afrikantov, který je součástí Rosatomu. Kazeta TVS-4 je vyrobena z nových materiálů, novou technologií, která zvyšuje radiační stabilitu a prodlužuje dobu provozu kazety v reaktoru. Nástupcem kazety TVS-4 je kazeta TVS-5, která je připravovaná pro reaktor BREST-300, což je rychlý reaktor chlazený olovem projektovaný ruským výzkumným a vývojovým ústavem NIKIET.

Dalším milníkem projektu Proryv je výzkum a výroba paliva MOX, jehož průmyslová výroba probíhá v Gorno-chimičeskij kombinat nacházejícím se v Krasnojarském kraji a patřícím do Rosatomu. Palivo MOX je směs oxidů uranů a plutonia. Jde o nový druh paliva, jehož používáním je možné energeticky využít použité jaderné palivo a zbrojní plutonium, a změnšit tak množství materiálu použitelného k výrobě jaderných bomb. V Gorno-chimičeskij kombinat momentálně probíhá vývoj nového paliva pro reaktor BN-800.

MOX

Palivo MOX (z angl. Mixed Oxide) je vyrobeno ze směsi oxidů uranu a plutonia. Při jeho výrobě jsou použity látky z použitého jaderného paliva a zbrojní plutonium. Tím lze podstatně snížit objem použitého paliva a snížit i dobu potřebnou k jeho uskladnění. Vědci v Gorno-chimičeskij kombinat, který se nachází v Železnogorsku, vyrobili v roce 2014 prvních 10 kg palivových pelet s palivem MOX.

Palivem MOX byla odstartována jakási soutěž o prvenství mezi Ruskem a Amerikou, kterou pravděpodobně vyhrálo Rusko. Americký kongres v září tohoto roku oznámil, že projekt výroby MOX paliva odkládá na neurčito. Ruské federaci se mezitím podařilo úspěšně dokončit fyzikální spouštění reaktoru BN-800 s palivem MOX, což je jeden z posledních kroků před plánovaným reaktorem BN-1200.

Palivo MOX je možno využívat i v posledních typech tlakovodních reaktorů, jako například VVER-1200, který by mohl být potenciálně dostaven jako další bloky jaderné elektrárny Temelín, avšak Rosatom počítá s používáním paliva MOX jen v rychlých reaktorech.   

Nitridované palivo

Ruské společnosti Sibirskij chimičeskij kombinat (SCHK), která je součástí palivové společnosti TVEL, a výzkumný institut Luč (Paprsek) podepsaly smlouvu na vypracování a výrobu experimentálních článků s takzvaným tuhým palivem, obsahujícím směs obohaceného uranu a plutonia. Rozdíl oproti klasickému MOX-palivu spočívá v tom, že v tuhém palivu jsou místo oxidů uranu a plutonia použity nitridy (sloučeniny s dusíkem) a karbidy (sloučeniny s uhlíkem).

Stavba podniku na průmyslovou výrobu paliva pro SCHK je prvním a zároveň klíčovým krokem v realizaci projektu Proryv a její dokončení je naplánováno na rok 2017, uvedla skupina Atomenergomaš ve svém tiskovém prohlášení. Společnost SverdNIIchimmaš již zahájila projektování tohoto nového podniku.

Závěr

Výzkum a výroba jaderného paliva je bezpochyby nezbytnou součástí jaderného průmyslu. Vlastnosti, které mají nově vyzkoumaná paliva, jsou vždy mnohem lepší, než vlastnosti, které mají jejich předchůdci, ať se týkají vyhořívání, délky kampaně, bezpečnosti, nebo využívání již použitého paliva. Využívání a přepracování již použitého paliva je velmi důležité, protože reaktorů využívajících zpomalených neutronů je mnohem více, než rychlých reaktorů. Dalším důležitým faktem je, že štěpitelného uranu 235 je na Zemi pouze 0,7 %, a tak je třeba přemýšlet nad novými metodami výroby a získávání štěpitelných nuklidů.

Projekt Proryv spojuje všechny tyto požadavky, a snaží se tak o vytvoření uzavřeného cyklu. Své výzkumy nitridových palivových článků a palivových článků s MOX palivem testuje na rychlém reaktoru BN-600. Rusko má tedy dobrou výzkumnou základnu, co se týče paliv i jejich pozdějšího testování. 

Zdroje: www.atominfo.cz

           http://world-nuclear.org

Autor: Pavel Suk | úterý 6.10.2015 19:05 | karma článku: 17,24 | přečteno: 714x
  • Další články autora

Pavel Suk

Solné reaktory – řešení energetického problému lidstva?

V minulém článku byly shrnuty základní informace o reaktorech s roztavenými solemi, v následujících odstavcích si můžete přečíst současný vývoj těchto reaktorů, hlavně reaktoru Integral MSR.

7.3.2018 v 16:30 | Karma: 16,92 | Přečteno: 1155x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Solné reaktory - minulost, nebo budoucnost?

Jsou všechny koncepty jaderných reaktorů podobné tlakovodním reaktorům? Může být jaderné palivo v tekuté formě? Historii i princip fungování solných reaktorů si můžete přečíst v následujícím článku.

6.3.2018 v 18:50 | Karma: 22,51 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Zachování know-how jako klíčová dovednost pro existenci jadrných elektráren?

Nábor nových pracovníků Slovenských elektráren a skupiny ČEZ není jednoduchá práce. Řešení a názory jak personalistů, tak vědeckých odborníků si můžete přečíst v následujícím článku, na závěr pohled analytika z Jobs.cz

5.12.2017 v 20:51 | Karma: 10,91 | Přečteno: 442x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Role design authority a zvládání těžkých havárií na jaderných elektrárnách

V druhé části konference NUSIM byly řešeny problémy design authority s hlavním tématem udržení plánů jaderných elektráren ve shodě s projektem, a také bezpečnostní systémy pro reaktory generace II ke zvládání těžkých havárií.

5.12.2017 v 18:19 | Karma: 11,08 | Přečteno: 189x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Zkušenosti z provozu českých a Slovenských jaderných elektráren se zaměřením na bezpečnost

Letošní konference NUSIM2017 byla vskutku bohatá a hlavní témata, kterých se týkala, byla: bezpečnost provozu JE a lidské zdroje. Úvodních slov konference se chopili prezidenti ČNS a SNUS, Daneš Burket a Vladimír Slugeň.

4.12.2017 v 14:10 | Karma: 12,38 | Přečteno: 417x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Seznam rubrik