Evopro Group

22. 12. 2015 20:50:00
Evopro Group je maďarská firma, působící v oblasti jaderných technologií, ale i mnoha jiných odvětvích. Měl jsem možnost si poslechnout firemní prezentaci Erzsébet Horváth na Atomex 2015 v Budapešti.

Historie

Evopro Group byla založena v Maďarsku roku 2001. První projekt, na který společnost získala zakázku, byla instalace manipulátoru zavazadel na 2. terminálu mnichovského letiště. V roce 2005 společnost získala kontrakt na servis a vylepšení počítačové sítě pro Royal Mail v UK. Od roku 2006 má společnost jméno Evopro group, firma se rozrostla na 100 zaměstnanců. V roce 2007 společnost získala kontrakt na provedení elektrických instalací ve firmě Hankook na výrobu pneumatik. V roce 2009 provedla kompletní výměnu elektrických, mechanických a kontrolních systémů na letišti Ference Liszta v Budapešti. V roce 2012 firma začala vývoj transportních zařízení, téhož roku byla založena divize zajišťující testování a servis pro tovární automatizační systémy a systémy kontroly řízení energie. Od roku 2012 se Evopro Group zaměřilo na projekt In the spirit of zero-emission transportation, ve kterém se snaží vyvíjet transportní prostředky, které by neprodukovaly žádné emise. V roce 2014 byly představeny dva prototypy MODULO rodiných autobusů, jejicžh provoz je kompletně elektrický, téhož roku získala firma ocenění za inovativní projekty zaměřené na zlepšení okolního prostředí.

Evopro a Areva

Evopro a Areva podepsaly 6. února 2015 dohodu o spolupráci ohledně vývoje jaderných a obnovitelných zdrojů energie. První zakázkou, na které se bude Evopro podílet společně s Arevou je výměně kontrolních systémů do reaktorů v maďarské elektrárně Pakš, a to jak do stávajících, tak do nově postavených. Frank Apel, viceprezident prodeje Arevy pro západní a severní Evropu prohlásil: „Kombinací technických a manažerských expertů Arevy a Evopro vzniká dobře situovaný vědecký tým pro maďarský jaderný program.“ Balázs Bodnár, ředitel divize systémového inženýrství Evopro sdělil informace ohledně dohody mezi Arevou a Evopro. Dohoda se vztahuje zejména na posílení vztahů a zkvalitnění poskytovaných projektů pro maďarský jaderný program. Úzká spolupráce v oblasti vzdělávání se vztahuje i na ústav jaderné techniky na budapešťské univerzitě.

Poslední spolupráce Arevy s Maďarskem byla v roce 2000, kdy Areva dostala zakázku na instalaci systému TELEPERM XS, systému pro jadernou elektrárnu Pakš. Kontrolní systémy byly instalovány na všechny 4 jednotky maďarské jaderné elektrárny, stejně tak později Areva instalovala tyto jednotky do dalších 80 jaderných elektráren v 16 zemích.

Elektrický autobus MODULO

MODULO je projekt zaměřený na elektrifikaci městské hromadné dopravy. Jedná se o menší autobus, který je kompletně poháněný elektrickým proudem. Stavba začala v roce 2014. MODULO je chytré a ekologické řešení městské dopravy. Evopro slibuje hned několik variant autobusů, aby si mohl každý vybrat podle své potřeby a možností. V každém případě se jedná o nízkopodlažní autobusy, které pasažérům budou přinášet vysoký stupeň komfortu. Prototyp byl představen 16. dubna 2014 v Budapešti. Jedná se o 8 metrů dlouhý autobus pro 65 pasažérů. Je vyrobený z ultralehkých kompozitních materiálů

Velký výběr „zelených“ dopravních prostředků je nyní hlavní myšlenkou, která hraje významnou roli v ekonomické strategii firmy až do roku 2020. O financování tohoto projektu se postarala společnost evoBank. Evopro doufá, že tímto projektem získá potřebné know-how, o které by se později mohla podělit se svými zahraničními sousedy.

Závěr

Evopro group je společnost zabývající se vývojem a inovací různých kontrolních systémů, systémů automatizované výroby a systémů pro jadernou energetiku. Také se úspěšně snaží vyvíjet inovativní způsoby dopravy, které jsou poháněny elektrickým proudem. Tato koncepce dopravy je jistě velmi vhodná pro Maďarsko, které v následujících letech začne s výstavbou nových jaderných bloků v areálu jaderné elektrárny Pakš. Jedná se o reaktory VVER-1200, které by měly od roku 2026 dodávat do maďarské elektrické sítě dalších 2400 MWe.

Společně s Arevou se budou podílet na vývoji potřebných systémů pro maďarskou jadernou elektrárnu Pakš a to jak pro stávající bloky, tak pro bloky, které zde má postavit ruský Rosatom.

Zdroje:

http://www.evopro-group.com/

http://www.areva.com/

Autor: Pavel Suk | úterý 22.12.2015 20:50 | karma článku: 8.49 | přečteno: 164x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Ostatní

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 5 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 22 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.24 | Přečteno: 264 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 452 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 5.14 | Přečteno: 111 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...