Multi-D inovativní technologie výstavby jaderných elektráren

26. 12. 2016 9:35:22
Životní cyklus lze rozdělit do 3 částí: výstavba, provoz a decomissioning. Při každé této události jsou nutné přesné plány celého komplexu. Technologie Multi-D je inovativní technologie k přípravě plánů a zvýšení efektivity práce

Technologie Multi-D, kterou používá Rosatom k výstavbě jaderných zařízení byla prezentována v roce 2013 na mezinárodním fóru v Moskvě. Technologie je zaměřena na dodržování termínů při výstavbě jaderných elektráren. Při použití této technologie by neměly přerůst náklady spojené s výstavbou. Touto technologií je stavěna například Rostovská jaderná elektrárna, tedy 2 bloky VVER-1000.

Technologie Multi-D nemusí být použita pouze pro výstavby jaderných zařízení. Jedná se o metodu použitelnou při stavbě jakéhokoliv složitého komplexu, či zařízení, například: ropovody, ropné plošiny, nákladní lodě, tepelné elektrárny.

Hlavním prvkem technologie Multi-D je 3D model celého zařízení, který je propojen se všemi stavebními databázemi, takže velmi usnadňuje výstavbu celku. Model však neslouží pouze k návrhu v kancelářích a ateliérech, ale jeho využití je i na staveništích, kde pomáhá optimalizovat dobu výstavby, snižovat zbytečné zásoby materiálu na staveništi, monitorovat výstavbu a předávat informace dál, sledovat a optimalizovat využití pracovních sil a pohyby materiálu na staveništi.

Všechny tyto činnosti se monitorují pomocí moderních zařízení. Na každém dílu je čarový kód, po jehož naskenování se v tabletu ukáže dodavatel, místo, kam díl patří, den montáže a mnoho dalšího. U dílů, které ještě nebyly dodány lze zjistit, kdy byly dodavatelem odeslány, popřípadě předpokládaný den doručení. Všichni pracovníci nosí helmy, ve kterých jsou zabudované čipy, které monitorují pohyb pracovníků po staveništi a pomáhají tak zlepšit efektivitu práce.

3D model celého komplexu je promítán ve speciální místnosti pomocí 2 projektorů na velké plátno. Model lze pomocí dálkového ovladače přibližovat, oddalovat, posunovat, či sledovat jednotlivé celky. Tento model vzniká již při prvotním návrhu jaderné elektrárny a prochází jejím celkovým vývojem i provozem. Výhoda projekčního sálu je v možnosti sledovat kompletní elektrárnu během porad vývojářských týmů. Velkou inovací jsou laserové skenery, postaveny na staveništích, na určitých místech, které skenují okolí a vytváří nový model přímo ze stavby. Vedoucí pracovníci si tak mohou prohlédnout, jak probíhá výstavba, popřípadě je-li vše na správném místě.

Kromě Rostovské jaderné elektrárny využívá technologii Multi-D také jaderná elektrárna v Bělorusku, která bude mít 2 bloky AES-2006, což jsou modifikované reaktory VVER-1200. Reaktory v Bělorusku staví ruská společnost Rosatom. Jaderná elektrárna leží 18 km od města Ostrovec v oblasti Grodno. Ostrovecká jaderná elektrárna má však nyní problémy s reaktorem 1. bloku, který při manipulaci v elektrárně upadl na zem, a musely se provést různé zkoušky, zda je reaktor v pořádku. Provedené zkoušky prokázaly, že je reaktor zcela v pořádku a je připraven na montáž na místo určení, je zde však druhá otázka politiky. Okolní státy protestovaly proti montáži „padlého“ reaktoru a tak bude zřejmě probíhat výměna reaktorové nádoby. První výroba elektřiny připadá na rok 2018 a připojení k síti na rok 2020, vzhledem k okolnostem je zřejmé, že může dojít k prodloužení doby výstavby. Toto prodloužení však může být zkráceno díky použití technologie Multi-D.

Plány jaderné elektrárny jsou velmi důležité. Jaderná elektrárna během svého dlouholetého života prodělává modernizace, opravy, či výměny jednotlivých částí. K těmto servisním pracím je nutné mít vhodné a dobře zpracované plány. Technologie Multi-D vytváří výborné plány pro všechny sekce jaderné elektrárny. Databáze obsahuje kromě klasických 2D plánů také 3D model ze stavby jednotlivých částí, ba dokonce z jakéhokoliv dne výstavby. Technologie Multi-D však snižuje i potřebnou kvalifikovaného personálu, protože dnes panuje velký nedostatek personálu se zkušenostmi z výstavby jaderných elektráren. Zkušenosti nahrazuje detailnost modelu, jsou v něm zahrnuty i takové detaily, jako je vedení potrubí, kabelů a odpadních vod, takže na staveništích není nutný personál, který by rozhodoval o těchto maličkostech. Celková potřeba kvalifikovaného personálu se tím pádem snižuje.

Hlavním cílem Multi-D je předejít skutečnostem, které se staly francouzské firmě Areva s reaktorem EPR, který staví například ve Flammanville, a který dosahuje opravdu extrémních nákladů a zpoždění.

Zdroje: http://atominfo.cz/

www.idnes.cz

Autor: Pavel Suk | pondělí 26.12.2016 9:35 | karma článku: 14.45 | přečteno: 320x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.82 | Přečteno: 139 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.26 | Přečteno: 525 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.61 | Přečteno: 305 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.71 | Přečteno: 192 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.13 | Přečteno: 296 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...