Tchien-wan

9. 04. 2017 9:51:14
Dnešní článek popíše jednu z nejbezpečnějších tlakovodních jaderných elektráren. Jedná se o čínskou Tchien-wan (pchin-jin: Tianwan), která se ve své kategorii pyšní několika nadstandardními bezpečnostními prvky.

V oblasti jaderné energetiky jsou velmi často, obzvlášť po událostech roku 2011, pokládány otázky typu: „Je to bezpečné? “, „Nemůže se stát nějaká nehoda? “. Tchien-wan je čínská jaderná elektrárna, která leží na severovýchodě provincie Jiangsu poblíž města Lianyungang. Komplex jaderných elektráren nyní obsahuje 2 vystavěné bloky Tianwan-1, Tianwan-2 a další 4 bloky ve výstavbě. Čtyři bloky budou mít ruské reaktory VVER-1000 s novými bezpečnostními prvky, které standardní modely VVER-1000 nedisponují. Další dva bloky jsou čínské ACPR-1000. Výstavba prvního bloku, Tianwan-1, začala 20. října 1999 a byla připojena k elektrické síti v roce 2006. Komerční provoz prvního bloku byl zahájen 17. května 2007. Výstavba druhého bloku, Tianwan-2, začala přesně o rok později, ale ke vstupu do komerčního provozu došlo již v srpnu roku 2007.

Rozestavěné bloky VVER-1000 by měly být připojeny k elektrické síti v roce 2018. Připojení ACPR-1000 zatím není známo. Kromě čtyř rozestavěných bloků má Čína v plánu dostavět další 2 bloky s reaktory VVER-1200.

Zázemí výstavby

Bloky 1 a 2 čínského komplexu jaderných elektráren Tianwan byly stavěny ruským Atomstrojexportem společně s domácím trhem. Ruské firmy dodávaly hlavní komponenty jako je reaktor, potrubní systémy, čerpadla, parogenerátory a některé bezpečnostní prvky, zatímco čínské firmy dodávaly převážně vybavení velínů, bezpečnostní prvky a jiné kontrolní systémy. Cena jednoho bloku se tak dostala na 3,3 miliardy amerických dolarů.

Stručný popis elektrárny

Jedná se o elektrárnu s reaktory VVER-1000, 4smyčková koncepce s vertikálními parogenerátory a čerpadly. Reaktory jsou založeny na typu 392, avšak díky různým odlišnostem, především v bezpečnostních prvcích, získala elektrárna označení typ 428. Elektrický výkon se pohybuje kolem 1060 MW na blok. Teplota a tlaky v primárním a sekundárním okruhu jsou srovnatelné s typem 320 (JETE).

Bezpečnostní prvky

Jak již bylo řečeno, dle organizace IAEA, byla jaderná elektrárna Tianwan v roce 2008 označena nejbezpečnější jadernou elektrárnou na světě. Jedná se o elektrárnu s inovativními bezpečnostními prvky. Kromě standardních bezpečnostních prvků jako je dvojitý kontejnment vyztužený předepjatými lany, odvod plynů z kontejnmentu, hydroakumulátorů, pasivní a aktivní vstřikování kyseliny borité a jiných bezpečnostních prvků, má tento model navíc lapač roztavené aktivní zóny.

Lapač roztavené aktivní zóny

Lapač roztavené aktivní zóny je zařízení, které v případě nehody takové úrovně, že by došlo k tavení paliva, dokáže roztavené palivo zachytit a zabezpečit jeho podkritičnost, tím pádem zabrání dalšímu vývinu tepla z tohoto paliva. Lapač roztavené aktivní zóny pracuje na takzvaném obětním materiálu, který tavenina roztaví a vzájemným promícháním zajistí podkritičnost taveniny.

Nehoda s tavením paliva se stala například v jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Je spojena s nedostatkem prostředků k chlazení reaktoru. Vývin tepla v reaktoru lze rozdělit do dvou částí. V první řadě jde o štěpení jaderného paliva, při kterém vzniká největší množství energie.

Druhým, méně významným, zdrojem tepla při klasickém provozu reaktoru je záření gama a s ním spojený gama ohřev. Druhý způsob vývinu tepla se výrazně uplatňuje při odstavení reaktoru, kdy se zastaví štěpná reakce a vývin tepla je zprostředkovaný pouze gama ohřevem. Při rozštěpení jádra uranu zůstanou štěpné produkty ve vzbuzeném stavu a zářením gama ztrácí energii a dostávají se tak do stabilního stavu.

Při odstavení reaktoru je nutné jej chladit ještě několik dní po zastavení štěpné řetězové reakce. Není-li chlazení dostatečné, může se stát, že by se jaderné palivo roztavilo a dostalo do moderátoru (vody) a mohla by tak začít probíhat znovu štěpná řetězová reakce. Tomu zabrání lapač roztavené aktivní zóny, který je vyroben z takových materiálů, které co nejvíce absorbují neutrony a tak zabraňují znovuobnovení štěpení.

Závěr

Čína má v posledních letech velké problémy s emisemi v ovzduší. Jelikož se jedná o velmi rozvinutou zemi s velkou spotřebou elektrické energie, rozhodla se řešit své problémy výstavbou jaderných elektráren. Jaderné elektrárny staví také s pomocí ruského Atomstrojexportu, který patří pod ruskou korporaci Rosatom. První dva bloky jaderné elektrárny Tianwan-1 a Tianwan-2 byly stavěny ze 70 % ruskými firmami a ze 30 % domácími firmami. Nyní Čína staví další 2 bloky se stejnými reaktory, jako jsou v prvních dvou blocích a 2 bloky vlastní výroby ACPR-1000. Nyní je rozdělení ruského trhu a čínského rovnoměrné. V budoucnu by měly být vystavěny další dva bloky VVER-1200 v komplexu Tianwan.

Komplex Tianwan se pyšní jednou z nejbezpečnějších jaderných elektráren. Bezpochyby se na této skutečnosti podílel lapač aktivní zóny, který v této elektrárně byl vystavěn jako první.

Zdroje: http://www.iaea.org

http://www.world-nuclear-news.org/

http://www.world-nuclear.org/

Autor: Pavel Suk | neděle 9.4.2017 9:51 | karma článku: 13.07 | přečteno: 310x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.67 | Přečteno: 288 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...