Novovoroněžská II, zážitky z exkurze na elektrárně

6. 05. 2017 12:52:58
V dubnu 2017 jsem měl možnost navštívit první komerční jaderný blok generace III+. Jedná se o 6. blok komplexu Novovoroněžská JE (také znám jako 1. blok Novovoroněžské JE-II), kde také probíhá výsvýstavba dalšího bloku VVER-1200.

Komplex Novovoroněžské elektrárny je jeden z nejzajímavějších, neboť jsou v něm pilotní bloky se všemi typy reaktorů VVER, včetně vývojového a projektového typu VVER-210 a VVER-365. VVER-210 byl spuštěn v roce 1964, odstaven 1984, VVER-365 byl spuštěn v roce 1969 a odstaven v roce 1990. Kromě toho jsou v komplexu vystavěny 2 bloky VVER-440, jeden blok VVER-1000 a nyní dva bloky VVER-1200 (jeden v komerčním provozu, druhý ve výstavbě). Kromě dvou demonstračních bloků je také jeden reaktor VVER-440 již odstavený. Ostatní bloky jsou stále v provozu a vykazují vysokou spolehlivost a provozní stabilitu.

Bezpečnost nové elektrárny

Prezentace probíhala v prezentačním sále poblíž reaktorového bloku VVER-1000. Týkala se zejména reaktorů VVER-1200 a systému Multi-D, který se používá se při výstavbě 6. a 7. bloku Novovoroněžské elektrárny.

Prezentaci historie Novovoroněžské elektrárny se zaměřením na technické parametry 6. bloku měl na starosti Gustav Igor Nikolajevič, jeden z hlavních inženýrů. Kromě zajímavých informací z historie jsme se dozvěděli zajímavosti o výstavbě 6. bloku, zejména o pasivních bezpečnostních prvcích jako jsou hydroakumulátory, systému dochlazování aktivní zóny přes parogenerátory (SPOT), dvojitého kontejnmentu, či lapače aktivní zóny. Zajímavé bylo rovněž srovnání s bezpečnostními prvky elektrárny ve Fukušimě. Například systém SPOT, či lapač roztavené aktivní zóny byly v plánech již dříve, než se stala nehoda v Japonsku.

Dvojitý kontejnment, který byl použitý na 6. bloku Novovoroněžské elektrárny byl v Rusku použit poprvé. Nejedná se však o první použití těchto kontejnmentů projektovaných Rosatomem, jsou použité například v JE Kudankulam a Tianwan. Kontejnment je projektovaný tak, aby vydržel LOCA havárii, zemětřesení a hurikány, či pád letadla do 20 tun.

Nelze říci, že by fukušimská nehoda nezanechala následky na jaderném programu v Novovoroněžské elektrárně. Například byly zdvojeny dieselgenerátory, vyměněna a přidána čerpadla a ventilátory a některé chladicí věže. Soubor pasivních a aktivních bezpečnostních prvků slouží k tomu, aby i nejvážnější nadprojektové havárie byly zvládány bez ohrožení okolního prostředí.

Multi-D

Druhá část přednášky se týkala systému Multi-D, což je systém pro ulehčení výstavby velmi složitých zařízení, jako jsou například jaderné elektrárny, ropné věže a podobné. Nyní se pomocí systému Multi-D staví na 30 zařízení po celém světě, na staveništích je tím zaměstnáno více jak 21 000 lidí. Systém Multi-D je v jaderných elektrárnách využíván během celého životního cyklu.

Na začátku je vytvořen seznam všech dílů pro výstavbu, jednotlivé díly jsou celou dobu sledovány a je zde možnost chytrého zacházení s dodávkami tak, aby se materiál zbytečně nehromadil na staveništi. Kromě seznamu s díly je také vytvořen 3D model, kterým lze procházet a zkoumat jednotlivé celky. Navíc jsou na staveništi monitorovací systémy, které průběžně kontrolují a zapisují odvedenou práci na stavbě. Pomocí technologie Multi-D je dosaženo během výstavby elektrárny mnohem lepší jakosti celé stavby. Kromě stavebních prací jsou usnadněna také licenční řízení, neboť všechny změny jsou přehledně zaznamenány v plánu.

V neposlední řadě byla vysvětlena zkratka systému Multi-D, jedná se o nekonečnou dimenzionalitu plánů. Inženýři se nechtěli omezovat na 2D, či 3D plány, navíc ke každému dílu je mnohem více parametrů, například doba přivezení na staveniště, přesný den kdy bude díl namontován a mnoho dalšího.

S využitím technologie Multi-D je stavba tak dobře naprojektována, že není třeba například bourat některé postavené zdi, aby se mohla nějaká komponenta demontovat, či vyměnit. Samozřejmě se teď nejedná o veškeré komponenty, například výměna parogenerátorů se neobejde bez stavebních prací.

Prohlídka

Po skončení prezentace jsme se autobusem přesunuli na vyhlídku na 6. a 7. jaderný blok, probíhala další krátká prezentace a popis jednotlivých budov. Po skončení venkovní prezentace jsme se přesunuli k 6. reaktorovému bloku, kde jsme prošli přes vstupní halu a dále do strojovny.

Ve strojovně probíhalo vysvětlení základních pojmů a funkčních postupů jakým způsobem je energie vzniklá štěpnou řetězovou reakcí přeměněna do elektrické energie produkované generátory. Prohlídka strojovny byla trochu méně obsáhlá, prakticky nám byly ukázány pouze elektrogenerátory a tlakovodní potrubí, dopravující páru do turbíny. I když je toto potrubí tepelně zaizolované, bylo vidět, jak se nad ním tetelí vzduch.

Tlakovodní jaderná elektrárna s reaktorem VVER-1200 je nejmodernější komerčně využívaná elektrárna. Zkušenosti z Novovoroněžské JE-II Rosatom využije při výstavbě stejného typu reaktoru v mnoha zemích světa. Již nyní probíhá výstavba například v maďarské elektrárně Pakš.

Autor: Pavel Suk | sobota 6.5.2017 12:52 | karma článku: 19.86 | přečteno: 442x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Čokoládoví velikonoční zajíčci

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, odkud se vlastně vzali velikonoční zajíčci a vajíčka z čokolády, kterých jsou před velikonocemi plné obchody? (délka blogu 3 min.)

18.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 19.88 | Přečteno: 301 | Diskuse

Dana Tenzler

První lidé, kteří přišli do Evropy - nové datování hornin

Nedávno proběhla médii zpráva o tom, že lidstvo začalo osídlovat Evropu z východu kontinentu. Jak ale vědci určili stáří vzorků? Na datování pomocí radioaktivních izotopů uhlíku totiž byly moc staré. (délka blogu 5 min.)

14.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 24.60 | Přečteno: 427 | Diskuse

Dana Tenzler

Umělé zatmění Slunce

ESA se chystá vytvořit (s pomocí dvou satelitů) první umělé zatmění Slunce. Nový převratný experiment na oběžné dráze Země. (délka blogu 3 min.)

11.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.23 | Přečteno: 266 | Diskuse

Martin Tuma

Matematický mozkolam s váhami

Nepravidelný občasník zaměření na občerstvení mozkových závitů v matematice. Neváhejte to zkusit, třeba v sobě objevíte netušený talent.

8.3.2024 v 12:55 | Karma článku: 10.36 | Přečteno: 493 | Diskuse

Rudolf Pekař

Praotec Ukrajinec? No a co?

Naděje a očekávání vyplývající z vědeckých objevů jsou něčím, co nás jako lidstvo posouvá vpřed. Nedávno objevené nejstarší pravěké lidské osídlení na území Evropy v západní Ukrajině je přesně takovým objevem.

7.3.2024 v 11:45 | Karma článku: 10.12 | Přečteno: 567 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...