Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Pěkné články, přesto si neodpustím připomínku: používání anglické transkripce pro japonská slova a jména odporuje pravidlům pravopisu a je i z hlediska logiky nevhodné. Čeština je na transkripci japonštiny vybavena líp. Proto je správně Monžu a Žójó.

PS: Že tyto chyby dělá většina uživatelů, není žádný argument. Taky Vás asi nikdo nepřesvědčí o tom, že je správné napsat bez sebemenšího ohledu na konsistenci: "Hirošima se nachází na ostrově Kyushu."

0 0
možnosti

Opět díky Pavle za pěkný článeček. Možná bych jen doplnil pár skutečností:

1) Případné další provozování reaktoru JOYO je hlavně závislé na dokončení posouzení a schválení úřadem pro jadernou bezpečnost NRA je splnění všech nových bezpečnostních podmínek u tohoto zařízení.

2) Nutnost splnění nových bezpečnostních podmínek, možnosti v tomto směru a jejich náklady jsou kromě současnému odporu japonského obyvatelstva proti jádru jedním s aspektů, který vedl japonské politiky k danému rozhodnutí.

3) Uzavření reaktoru Superphenix byl politický ústupek socialistů pro získání zelených do koalice.

4) Ke spuštění se chystá sodíkový reaktor s výkonem 500 MWe v Indii v Kalpakkamu. Pokud bude úspěšný budou tak na světě tři v provozu jako klasická elektrárna a jak Rusko tak Indie budou pořipravovat opravdu komerční blok.

5) Vlastnosti sodíku jsou u daného reaktoru opravdu výzvou. Více technických podrobností je v tomto článku, který jsem psal pro ČSN a iDnes: http://ojs.ujf.cas.cz/~wagner/popclan/transmutace/BN800_spusteni_CNS_final.htm

6) Přehled současného stavu jaderné energetiky a pokroku za minulý rok je zde:

http://www.osel.cz/9174-jadern-energetika-na-prahu-roku-2017.html , snažil jsem se v něm propagovat i články na tvém bloku :-) Je fajn, že je píšeš.

1 0
možnosti

Pěkný článek. Sodíkové reaktory jsou problematické z hlediska bezpečnosti, únik chladiva znamená prakticky vždy požár. Snížit rizika na úroveň moderních lehkovodních reaktorů je tvrdý oříšek.

0 0
možnosti

R^

Souhlasím, že vyřazení rychlých reaktorů Monju nebo Superphénix je chyba. Tyto reaktory mohou zajistit budoucnost jaderné energetiky a je věčná škoda, že jediný, kdo se je snaží přes všechny těžkosti provozovat, je Rusko.

2 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS