Jsou elektromobily opravdu bezemisní? Část II

V následující části jsou shrnuty základní informace o studii provedené v USA, která se zaměřila na výpočet hmotnosti oxidů produkovaných elektromobily v různých státech. 

V minulém článku byly zmíněny základní informace o ekologii elektromobilů, která se týká zejména baterií a elektřiny, která může být vyrobena různými způsoby. V následující části jsou shrnuty základní informace o studii provedené v USA, která se zaměřila na výpočet hmotnosti oxidů produkovaných elektromobily v různých státech. 

Baterie elektromobilu Tesla S

Díky rozmanitosti energetického mixu nelze tedy říci, že elektromobily jsou bezemisní automobily. Výsledkem studie, je fakt, že elektromobily při průměrném mixu ve spojených státech vytváří přibližně polovinu oxidů, jako klasický benzínový automobil. Průměrný mix zdrojů energie ve spojených státech je přibližně 68,7 % fosilních, 11,3 % obnovitelných zdrojů a přibližně 20 % z jaderných elektráren. Při tomto energetickém mixu vyprodukuje ryze elektromobil ročně 2,18 kg oxidů. 

Některé státy mají však jiné zastoupení energetického mixu, jako například Illinois, který má přes 50% zastoupení jaderné energie a 44% zastoupení uhelných elektráren. Elektromobil ve státě Illinois vyprodukuje přibližně 1,83 kg oxidů. Extrémem, který představuje vhodně zvolený energetický mix je stát Washington, ve kterém je téměř 74 % energie z obnovitelných zdrojů a 7,5 % jaderných zdrojů a pouze 18,5 % z fosilních zdrojů, elektromobil zde vyprodukuje pouze 0,45 Kg oxidů ročně. Extrémem, kde je zvolený energetický mix nerozumně zvolený je například stát Wyoming, kde je téměř 90,5 % fosilních zdrojů energie a pouze 9,5 % obnovitelných. Elektromobil zde vychází přibližně na 4 kg oxidů ročně. V porovnání s klasickým benzínovým automobilem, který vyprodukuje ročně přibližně 5,5 kg oxidů, se nabízí otázka: „Má cenu zde provozovat elektromobily?“.

Energetický mix v České republice je velmi podobný státu Arizona, který má přibližně 62,5 % fosilních zdrojů, 28,8 % jaderných a 8,7 % obnovitelných zdrojů. Elektromobil v tomto státě vyprodukuje přibližně 2,03 kg oxidů ročně.

Vzhledem k minulosti Německa, které se rozhodlo jít cestou obnovitelných zdrojů, bez jaderného zastoupení, je vhodné se zaměřit na emise elektromobilů při tomto energetickém mixu. Tomu nejlépe odpovídá například Iowa, která má 9,25 % jaderných zdrojů, 57,5 % fosilních zdrojů a 33,25 % obnovitelných zdrojů energie. Elektromobil při této konfiguraci vyprodukuje přes 2,44 kg oxidů ročně. Je tedy dobrou otázkou: „Je Německo opravdu zelené?“

Průměrný energetický mix v USA

Naprostým vítězem, co se týče provozu elektromobilů je však stát Vermont, ve kterém je složka fosilních elektráren tak malá, že lze zanedbat, elektromobil je tudíž v tomto státě téměř bezemisní.

Je nutné podotknout, že zmíněné emise jsou vypočteny včetně těžby a přípravy ropy, či uhlí. Nejde tedy pouze o emise, které vyprodukuje elektrárna, ale které jsou vyprodukovány po celou dobu přípravy paliva.

Na základě těchto informací si lze udělat představu, jak asi energetický mix ovlivňuje emise „bezemisních“ elektromobilů. Je vidět, že odchod od jaderných zdrojů k ryze obnovitelným není výhrou. Je třeba, aby země, která uvažuje nad masivní kampaní pro podporu elektromobilů, měla zajištěné vědecké posudky o ekologičnosti takové volby, nehledě na to, že masivní odběr v určitou hodinu, pravděpodobně přes noční provoz, bude velmi náročný pro přenosovou síť. Dalším poznatkem ze zmíněných analýz je fakt, že provoz elektromobilů při energetickém mixu složeným z obnovitelných a jaderných zdrojů je mnohem ekologičtější, než při použití obnovitelných zdrojů spolu s fosilními. Z toho pohledu jsou jaderné elektrárny důležité pro udržitelnost ekologicky přijatelného řešení energetického problému budoucnosti.

Zdroje: http://www.afdc.energy.gov

                http://www.vox.com

Autor: Pavel Suk | sobota 4.3.2017 7:24 | karma článku: 23,45 | přečteno: 832x
  • Další články autora

Pavel Suk

Malé modulární reaktory, část II

28.11.2017 v 23:50 | Karma: 16,56

Pavel Suk

Malé modulární reaktory, část I

28.11.2017 v 21:46 | Karma: 15,50

Pavel Suk

Tchien-wan

9.4.2017 v 9:51 | Karma: 13,07

Pavel Suk

Jaderná elektrárna Kudankulam

24.3.2017 v 7:02 | Karma: 16,07
  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Seznam rubrik