Rovnocenné podmínky pro různé zdroje energie?

23. 03. 2017 15:06:46
Jednotlivé zdroje energie mají různé zastoupení a různou podporu jak u obyvatel, tak u státu. Vezmeme-li například pořizovací ceny, jaderné zdroje velmi zaostávají za fosilními, se kterými je lze co do charakteru výroby srovnávat.

Jaderné zdroje mají velmi vysoké pořizovací náklady, navíc po jejich trvalém vyřazení z provozu je potřeba určitý kapitál pro dekontaminaci elektrárny, uskladnění použitého jaderného paliva, či decommissioning elektrárny.

V současnosti, se stává, že je jaderná elektrárna vyřazena z „ekonomických důvodů“. V minulosti nebyly ekonomické důvody hlavními příčinami uzavírání jaderných elektráren, šlo spíš o politické důvody, či vylepšení technologií. Co si pod pojmem uzavření z ekonomických důvodů? Jaderná elektrárna na rozdíl od fosilních vyměňuje palivo jednou za delší dobu, zpravidla je délka kampaně kolem 4 let, přičemž se každý rok vymění část paliva a celá vsázka je přeskládána, aby bylo palivo co nejefektivněji využito. Jedním z ekonomických důvodů může být neefektivnost nákupu nového paliva. Zpravidla se tak stává před plánovaným odstavením jaderného zařízení. Dalším ekonomickým důvodem může být neschopnost udržet ceny elektřiny na úrovni dotovaných obnovitelných zdrojů energie (ztráta konkurenceschopnosti).

Podobný úděl čekal také dvě illinoiské jaderné elektrárny a to Clinton a Quad Cities. Jaderná elektrárna Clinton disponuje 1065 MW varným reaktorem, který je v provozu od roku 1987. V jaderné elektrárně Quad Cities jsou od roku 1973 instalovány dva varné reaktory, každý o výkonu 940 MW elektrických. V obou těchto komplexech pracuje na stálý pracovní úvazek přes 1500 zaměstnanců, kteří by museli hledat nové zaměstnání. V květnu 2016 přišla zpráva o uzavírání těchto komplexů. JE Clinton v lednu 2017, JE Quad Cities o rok později. Důvodem zavření těchto jednotek je neschopnost konkurovat dotovaným a upřednostňovaným obnovitelným zdrojům energie. Pro představu, cena elektřiny v Illinois je pod 5 centů za kWh. Elektřina z větrných elektráren se pohybuje (po započítání dotací) kolem 2,3 centů za kWh, zatímco elektřina z fotovoltaických panelů je kolem 21 centů.

Naštěstí se ukázalo východisko, které může zachránit elektrárny a prodloužit jejich provoz o další roky. Dobrá zpráva pro elektrárny přišla v prosinci 2016 v podobě zákona o uznání přínosu jaderné energetiky jakožto bezemisního zdroje, který pomáhá snižovat emise ve státě. Díky tomuto zákonu bude ve státě Illinois zajištěn nepřetržitý provoz jaderných elektráren. Ve státě je nyní v provozu 11 jaderných bloků, přičemž výše zmíněné Clinton a Quad Cities díky tomuto zákonu zůstanou v provozu. Platnost zákona se předpokládá od června roku 2017.

Důležitou informací je, že Illinois není prvním státem, ve kterém je prosazen podobný zákon. V srpnu 2016 prosadil stát New York podobný zákon o čisté energetice, zohledňující standardy čisté energie založené na bezemisní energii. Díky tomu byly zachráněny 4 jaderné elektrárny, které by se zřejmě musely uzavřít.

Kromě státu Illinois je možné, že zákon ovlivní také jiné státy a jaderná energetika se opět dostane ke slovu. Kromě toho, že zákon udržuje v provozu stávající jaderné elektrárny, dává záruku provozu nově postaveným blokům. V budoucnu je možné uvažovat i nad zákony, které by poskytovaly záruky investorům v investování do nových jaderných bloků. Jedním z důvodů situace ohledně nynější výstavby jaderných bloků v USA a v Evropě, jsou nedostatečné záruky v možnost provozu jaderného zařízení i po době výstavby. Výstavba jaderných elektráren byla vždy dlouhodobou záležitostí, nyní se ukazuje, že projekty se mohou nejenom zpozdit, ale také prodražit. Nikdo však nedává záruky, že projekt, který byl schválen nyní, bude schválený i za 15 let, kdy dojde k jeho spouštění. Podobná situace nastala ve Francii při spouštění rychlého reaktoru Super Phénix.

Zdroje: https://www.forbes.com

http://world-nuclear-news.org

http://wqad.com

Autor: Pavel Suk | čtvrtek 23.3.2017 15:06 | karma článku: 14.15 | přečteno: 233x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.20 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 293 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...