Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Malé modulární reaktory, část I

Modulární reaktory jsou novým trendem na poli jaderné energetiky. Přesto, že se tento fenomén teprve rozrůstá, může v budoucnu přinést zajímavé informace a provozní zkušenosti. V následujících článcích  shrnu základy SMR reaktorů.

Malé reaktory bývají často zkráceně nazývány SMR, tato zkratka má hned dvě definice. Podle IAEA zkratka znamená „Small and Medium Reactors“ čili reaktory malého a středního výkonu, tj. s výkonem do 700 MW elektrických. Druhou definici poskytuje americké ministerstvo energetiky (US DOE), podle které SMR znamená „malé modulární reaktory“, které jsou vyráběny v továrně a na místo určení jsou dopraveny jako jeden díl.

Vývojem malých modulárních reaktorů se zabývá velké množství států jako je USA (mPower, NuScale, W-SMR, SMR-160, EM2, GT-MHR a další), Kanada (StarCore Nuclear), Francie (Flexblue), Itálie (IRIS), Indie (PFBR-500, PHWR-220, AHWR300-LEU), Čína (HTR-PM, ACP-100), Japonsko (DMS, IMR, GT-HTR300), Korea (SMART), Argentina (CAREM-25), Jižní Afrika (PBMR-400, HTMR-100) a Rusko (VK-300, ELENA, KLT-40S, SVBR-100, BREST300-OD, VBER-300, VVER-300, a další). Umístění reaktoru velmi záleží na jednotlivém typu, může být nadzemní, podzemní, nebo jako plovoucí elektrárna.

Hlavními důvody výstavby modulárních reaktorů jsou jejich snadné zapojení, jednoduchost výstavby a provozu a zejména pořizovací náklady. SMR jsou možností pro investory, kteří nechtějí na několik desetiletí ztratit informace o svých investicích, nehledě na to, že investice do velkých elektráren jsou v dnešní době považovány za velmi riskantní. Pokud bychom však chtěli srovnávat cenu modulárních reaktorů, pak jistě bude poměr cena/výkon u malých reaktorů vyšší, než u velkých stanic, ale výhoda pořizovacích nákladů tento deficit pravděpodobně částečně vykompenzuje.

Další významnou kladnou vlastností malých reaktorů je možnost provozovat je

podle požadavků elektrické sítě v tzv. režimu load-follow. Většina stávajících jaderných reaktorů velkého výkonu není uzpůsobena k tomuto provozu z několika příčin: hlavní cirkulační čerpadla nejsou schopna měnit otáčky v závislosti na požadovaném výkonu a v případě provozu na nenominálním výkonu dochází k nerovnoměrnému využívání paliva. Výjimkou jsou francouzské elektrárny, jelikož zastupují velké procento dodávaného výkonu.

Palivo je v malých reaktorech plánováno na několik let, není výjimkou, že palivová kampaň může trvat i několik desetiletí. Tato vlastnost má své pozitivum ve vyšším procentuálním využití elektrárny, na druhou stranu jsou během plánovaných odstávek na jaderných elektrárnách prováděny revize a opravy komponent, které by se u SMR reaktorů prováděly méně často, či za provozu.

Koncepty vhodné ke stavbě

Některé projekty vychází z konceptů lehkovodních reaktorů, avšak pro zmenšení půdorysné plochy jsou koncepty řešeny integrálně (aktivní zóna, parogenerátor a kompenzátor objemu jsou v jednom celku, většinou umístěny nad sebou). Mezi takové projekty patří například koncept W-SMR od Westinghouse, mPower od Babcock Wilcox, či projekt NuScale).

mPower

mPower, integrální tlakovodní koncept od amerického výrobce Babcock & Wilcox. Prozatím se jedná o návrh SMR systému, ale žádný není ve výstavbě. Plánovaný tlak v systému bude pouze 14,1 MPa při teplotě 320 °C. Malý reaktor o výkonu 500 MW tepelných a 150 MW elektrických bude poháněn uranovým palivem s obohacením 5 %. Palivový cyklus je plánovaný 4letý. Uvnitř celé nádoby se nachází aktivní zóna, nad ní jsou umístěny parogenerátory s přímými trubkami a nad ním kompenzátor objemu. Celkově bude mít nádoba, uvnitř které bude reaktor, parogenerátory a cirkulační čerpadla, průměr 3,6 m a výšku 22 m.

Projekt byl vyvíjen v alianci Babcock & Wilcox a Bechtel od roku 2009. V roce 2012 byla podána žádost o výstavbu a v roce 2013 byla podána žádost o certifikaci, ve stejném roce také společnost Babcock & Wilcox chtěla prodat většinový podíl na systému mPower, ale nenašli kupce. V roce 2014 společnost změnila investiční plán a snížila rozpočet na 15 milionů dolarů ročně. V roce 2017 se Bechtel stáhla z aliance s odvoláním se na neschopnost nalézt kupce a rozvojový projekt byl ukončen.

NuScale

Opět se jedná o koncept integrálního lehkovodního reaktoru s plánovaným tlakem v systému 12,8 MPa a plánovanou životností 60 let. Pokud bychom porovnali výkon NuScale a mPower, NuScale bude dodávat pouze 1/3 výkonu mPower (45 MW elektrických) a palivový cyklus bude pouze 2letý. V průměru má mít nádoba s reaktorem a parogenerátory 4,5 m, na výšku přibližně 23 m. Důvodem proč je tento reaktor v porovnání s mPower tak velký a má tak nízký výkon je, že voda chladící aktivní zónu cirkuluje přirozeně bez použití hlavních cirkulačních čerpadel. Je tedy nemožné, aby se reaktor přestal chladit vlivem ztráty napájení.

31. prosince 2016 společnost NuScale předložila první žádost o certifikaci americkému regulačnímu úřadu (NRC). Celý certifikační proces měl trvat přibližně 42 měsíců. Společnost NuScale předpokládá, že v roce 2019 se objeví první žadatelé o tento typ reaktoru a souběžně s licenčním řízením začne výstavba prototypových jednotek. První elektrárna s tímto reaktorem by pak měla být uvedena do provozu v roce 2026. 

V tomto článku byly shrnuty základní výhody malých elektráren. Zejména snížené riziko při financování výstavby elektráren, dále pak kvalitnější stavba reaktorových systémů, které jsou sestavovány ve fabrikách a nakonec mnohem jednodušší obsluha a delší palivový cyklus. Malé modulární reaktory mohou být velmi lukrativní pro některé země díky odlišnému financování od velkých bloků. Zejména jsou vhodné do oblastí, kde by velká elektrárna o elektrickém výkonu přes 1000MW byla zbytečná. V dalším článku budou uvedeny další koncepty malých reaktorů a nakonec také koncept plovoucí elektrárny Akademik Lomonosov.

Zdroje: www.forbes.com

              http://www.nuscalepower.com

              http://www.westinghousenuclear.com

              https://neutronbytes.com

              http://atominfo.cz

              http://www.okbm.nnov.ru

Autor: Pavel Suk | úterý 28.11.2017 21:46 | karma článku: 15,50 | přečteno: 552x
  • Další články autora

Pavel Suk

Solné reaktory – řešení energetického problému lidstva?

V minulém článku byly shrnuty základní informace o reaktorech s roztavenými solemi, v následujících odstavcích si můžete přečíst současný vývoj těchto reaktorů, hlavně reaktoru Integral MSR.

7.3.2018 v 16:30 | Karma: 16,92 | Přečteno: 1154x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Solné reaktory - minulost, nebo budoucnost?

Jsou všechny koncepty jaderných reaktorů podobné tlakovodním reaktorům? Může být jaderné palivo v tekuté formě? Historii i princip fungování solných reaktorů si můžete přečíst v následujícím článku.

6.3.2018 v 18:50 | Karma: 22,51 | Přečteno: 1381x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Zachování know-how jako klíčová dovednost pro existenci jadrných elektráren?

Nábor nových pracovníků Slovenských elektráren a skupiny ČEZ není jednoduchá práce. Řešení a názory jak personalistů, tak vědeckých odborníků si můžete přečíst v následujícím článku, na závěr pohled analytika z Jobs.cz

5.12.2017 v 20:51 | Karma: 10,91 | Přečteno: 442x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

NUSIM2017: Role design authority a zvládání těžkých havárií na jaderných elektrárnách

V druhé části konference NUSIM byly řešeny problémy design authority s hlavním tématem udržení plánů jaderných elektráren ve shodě s projektem, a také bezpečnostní systémy pro reaktory generace II ke zvládání těžkých havárií.

5.12.2017 v 18:19 | Karma: 11,08 | Přečteno: 189x | Diskuse| Věda

Pavel Suk

Zkušenosti z provozu českých a Slovenských jaderných elektráren se zaměřením na bezpečnost

Letošní konference NUSIM2017 byla vskutku bohatá a hlavní témata, kterých se týkala, byla: bezpečnost provozu JE a lidské zdroje. Úvodních slov konference se chopili prezidenti ČNS a SNUS, Daneš Burket a Vladimír Slugeň.

4.12.2017 v 14:10 | Karma: 12,38 | Přečteno: 417x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Europoslanci prodloužili volný obchod s Ukrajinou, unijní farmáře více ochrání

23. dubna 2024  13:03

Europoslanci schválili prodloužení volného obchodu s Ukrajinou, ovšem s kroky k vyšší ochraně...

Exposlanec ODS Šťastný, lékař bývalého prezidenta, se pokouší za ANO o návrat

23. dubna 2024  12:26,  aktualizováno 

Pražské ANO ve středu rozhodne, zda zkusí vrátit do nejvyšších pater politiky Borise Šťastného,...

Začaly vypovídat poškozené. Vyslechnout si je Cimický k soudu nepřišel

23. dubna 2024  11:02,  aktualizováno  12:47

V případu psychiatra Jana Cimického, který čelí obžalobě z několika znásilnění a desítek případů...

Jste pryč, když jiní umírají? Ukrajinci v branném věku přišli o konzulární služby

23. dubna 2024  12:37

Ukrajina přestala poskytovat konzulární služby ukrajinským občanům v branném věku, kteří pobývají v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 59
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 669x
Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Seznam rubrik