NUSIM2017: Zachování know-how jako klíčová dovednost pro existenci jadrných elektráren?

5. 12. 2017 20:51:33
Nábor nových pracovníků Slovenských elektráren a skupiny ČEZ není jednoduchá práce. Řešení a názory jak personalistů, tak vědeckých odborníků si můžete přečíst v následujícím článku, na závěr pohled analytika z Jobs.cz

Ve třetí části konference NUSIM2017 byly řešeny problémy stárnoucího personálu jaderných elektráren a způsoby, jak získávat a zaučovat nové pracovníky. V článku jsou popsány základní informace o náboru nových pracovníků jak ze strany Slovenských elektráren, tak skupiny ČEZ. Na závěr prvního dne konference proběhla přednáška od specialisty na téma zaměstnanost a získávání pracovních sil, který sdělil základní vlastnosti spokojeného pracovníka.

Vladimír Slugeň – Vzdělávání na Slovensku

Vladimír Slugeň, prezident Slovenské nukleární společnosti, prezentoval na konferenci téma lidské zdroje. Hlavní problém, který nyní nastal je nedostatek nových pracovníků a tím pádem ztráta know-how. Důvodem proč není nyní tak velký zájem o studium jaderných technologií je podle Vladimíra Slugeně dán především sníženým počtem narozených dětí v letech 1995 – 1998, druhý problém je zvýšený zájem o humanitní studia a nezajímavé pracovní nabídky pro technické pracovníky. Dříve bylo rozložení studentů mezi technickými vědami a humanitními v poměru 1:1, zatímco nyní je tento poměr 1:5.

Nemalý vliv na ztrátu zájmu o studium jaderných technologií na Slovensku je také neochota Slovenských elektráren dotovat vzdělání, či poskytovat stipendia nadějným studentům. Od roku 2015 vznikl na Slovenské technické univerzitě projekt EDA, Evropská akademie vyřazování, se zaměřením na výuku vyřazování jaderných elektráren. Bohužel, hlavní slovenská firma na vyřazování jaderných elektráren (JAVYS), neprojevila zájem o studenty s tímto zaměřením.

Další problém, na který Vladimír Slugeň upozornil, jsou ne zcela vhodně vybraná vedení firem Javys a Slovenských elektráren. Aby systém mohl fungovat, musí být ve vedení firem také techničtí pracovníci, kteří rozumí problémům a dokáží pochopit co je potřeba udělat. Pokud nebudou ve vedení techničtí pracovníci, může být snížena i jaderná bezpečnost. Podle Slugeně by mělo být alespoň 10 - 20 % vedoucích pracovníků technicky vzdělaných.

Linda Navrátilová – Generační obměna v JE Dukovany a nábor nových zaměstnanců

Průměrný věk pracovníků v Dukovanech je přibližně 46,7 let, 12 % zaměstnanců tvoří ženy a přibližně 40 % je vysokoškolsky vzdělaných. Problém, kterému se nyní věnují specialisté v personálním oddělení Dukovan, je obměna pracovníků bez narušení bezpečnosti provozu jaderné elektrárny. Většina lidí, kteří spouštěli elektrárnu, v ní stále pracují a již dosahují důchodového věku.

Personální oddělení Skupiny ČEZ vymýšlí různé způsoby jak motivovat mladé studenty k práci v elektrárně. Existuje program jaderná maturita, energetická maturita, distribuční maturita či soutěž Vím proč, kde se mohou mladí studenti realizovat.

Pro vysoké školy ČEZ pořádá letní stáže na Dukovanech i Temelíně se zájmem vyhledat nové pracovníky elektrárny. Studenti, projevující vhodné osobnostní rysy v psychotestech, mohou získat stipendia v hodnotách 5000 – 7000 Kč za měsíc, musí však po vystudování nastoupit na pozici operátora reaktoru.

Vladimír Sudakov – Řízení vědomostí a plánování nástupnictví v praxi

Vladimír Sudakov přispěl na konferenci s poznatky vypořádávání se s problémem stárnoucích pracovníků ve Slovenských elektrárnách. Definovali takzvané řízení vědomostí, které provádí mnoho úkonů, ale nejdůležitější jsou identifikace expertů a k nim správné přiřazení projektu. K plnění těchto povinností bylo zřízeno oddělení NKM (Nuclear Knowledge Management), jehož hlavní povinností je plánování nástupnictví a hledání způsobů jak neztratit kritické vědomosti.

Kritické vědomosti jsou definovány tak, že při jejich ztrátách by jaderná bezpečnost byla potenciálně snížena, či ohrožena. Pracovníci tedy podstupují testováním a hodnocením. Novinkou ve Slovenských elektrárnách jsou takzvané dotazníky samohodnocení experta, které pracovníci vyplní, na jejichž základě je zjištěn stav vědomostí daného pracovníka.

Tomáš Ervín Dombrovský – Analýzy z oblasti chování a aktuální situace na pracovním trhu v ČR a SR

Tomáš Ervín Dombrovský pracuje jako analytik pro společnost Jobs.cz. Hlavní problém, který podle něj nyní sužuje Českou a Slovenskou republiku, je nedostatek zaměstnanců. Stále více se rozmáhají soukromníci a malé firmičky. V České republice je přibližně 270 000 nezaměstnaných, avšak pracovní místa jsou. Problémem je nedostatečná kvalifikace, neochota dojíždět do práce déle jak 35 minut, či nemožnost pracovat na plný úvazek. Analýzy ukazují, že by mnohem větší procento obyvatel chtělo pracovat, kdyby mělo možnost pracovat na částečný úvazek.

Další analýzy také ukazují, že téměř 40 % pracovníků je v práci frustrovaných, přitom zdroje frustrace jsou nespravedlivé odměňování, nedůvěra ze strany zaměstnavatele a neztotožnění se s vizí, či vedením firmy. Téměř 16 % pracovníků je opakovaně šikanovaných.

Na závěr Tomáš shrnul základní kotvy pracovníků v práci: užitečnost práce - pokud má práce z pohledu zaměstnance význam, má zaměstnanec tendenci pracovat nadále, vztahy s kolegy a prostředí či dostupnost dopravy.

Zdroj: konference NUSIM2017

Autor: Pavel Suk | úterý 5.12.2017 20:51 | karma článku: 10.91 | přečteno: 440x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.23 | Přečteno: 132 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 520 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 59 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 669

Jmenuji se Pavel Suk, je mi 24 let, studuji ČVUT, fakultu jadernou a fyzikálně inženýrskou, studijní obor Jaderné inženýrství.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...